Четири български компании влязоха в Топ 1000 на най-бързо растящите в

...
Четири български компании влязоха в Топ 1000 на най-бързо растящите в
Коментари Харесай

Четири български компании влязоха в Топ 1000 на Европа

Четири български компании влязоха в Топ 1000 на най-бързо растящите в Европа. Това излиза наяве от оповестената ранглиста FT 1000 за 2023 година, изготвяна всяка година от авторитетното финансово издание Financial Times. От нея се вижда, че тази година действително има по-малък брой български компании – в миналогодишното издание те бяха седем.

Българският търговец на електроника Amco и софтуерната компания Storpool още веднъж са част от класацията, както през предходната година. Новите в листата са логистиката компания euShipments и аутсорсинг компанията Pontica Solutions.

Тъй като се основава на растежа на приходите през трите години до 2021 година, класацията демонстрира и какъв брой европейски бизнеси са процъфтели макар пандемията – или в доста случаи с помощта на нея.

Коронавирус рестриктивните мерки и спиранията на световната верига на доставки продължиха две година, а през 2021 година фирмите в цяла Европа претърпяха двоен удар – изгубени продажби и възходящи разноски.

Но за други – изключително в региона на технологиите и електронната търговия – блокировките бяха берекет, защото работещите у дома консуматори и извършването на покупки онлайн форсираха цифровизацията в другите браншове.

Най-нагоре в класацията е точно българският снабдител на логистични услуги в областта на електронната търговия euShipments, която при започване на тази година купи мажоритарен дял в хърватския състезател от същия бранш Pick & Pack.
 Българската euShipments избра Хърватия за първото си придобиване в ЦИЕ
Компанията е позиционирана на 314-о място и има 80% сложен годишен ритъм на напредък. За 2021 година тя е направила доходи към 4 млн. евро с 37 чиновници. За съпоставяне, към края на 2018 година приходите са под 680 хиляди евро, а чиновниците – 22-ма.

Българският ритейлър в областта на електрониката Amco пък е на 371-ва позиция. Компанията с активност в Източна Европа отбелязва 73.3% комплициран годишен ритъм на напредък. Приходите ѝ към края на 2021 година надвишават 10.6 млн. евро, до момента в който три години по-рано те са били към 2 млн. евро. За интервала чиновниците се усилват с 29 до общо 37.

Място в класацията на FT намира и българската аутсорсинг компания Pontica Solutions, която усили доста екипа си в България през миналите години. Според класацията тя има 47.2% комплициран годишен ритъм на напредък и е утроила приходите си през 2021 година спрямо 2018 година до малко над 10 млн. евро. От 87 тогава, през 2021 година чиновниците ѝ скачат на 630.

Последният български представител в класацията е Storpool, която създава личен block-storage софтуерен артикул, употребен от десетки компании по целия свят. Компанията е позиционирана на 742-ро място. Тя реализира 46% комплициран годишен ритъм на напредък за трите години до 2021 година и приходите ѝ надвишават 4 млн. евро.
Най-бързо растящата
Базираното в Обединеното кралство Tripledot Studio оглавява листата на най-бързо разрастващите се бизнеси в Европа с близо 800% комплициран годишен ритъм на напредък. Основан през 2017 година, основаният в Лондон бизнес има повече от 400 чиновници и е профилиран в създаването на ежедневни мобилни игри. Tripledot реализира статут на еднорог предходната година.
Отличниците на Балканите
Две компании от Балканите – хърватската Aircash и гръцката Active Energy Solutions – съумяха да влязат даже в Топ 50 на най-бързо растящите в Европа. Financial Times класира първия балкански представител – хърватския финтех Aircash на 14-а позиция с към 300% комплициран годишен ритъм на напредък. Компанията, учредена през 2015 година, има малко над 12 млн. евро доходи за 2021 година и едвам 21 чиновници към същия интервал. За съпоставяне, през 2018 година приходите ѝ възлизат на едвам 200 хиляди евро.

Компанията е известна с продукта си AirCash – хърватски мобилен портфейл, който разрешава на потребителите да изпращат и получават пари, да подават и теглят към/от разнообразни сметки за игри, да купуват ваучери. Потребителите теглят приложението, прибавят своето име, мобилен и идентификационен номер и могат да стартират да изпращат и получават средства.

Втората локална компания е основана в Гърция – енергийната Active Energy Solutions, класирана на 36-о място. Тя има малко над 200% комплициран годишен ритъм на напредък и близо 39 млн. евро доходи за 2021 година За съпоставяне, през 2018 година това равнище е към 1 млн. евро.

Компанията е учредена през 2014 година и от този момент е един от най-големите дистрибутори на слънчево съоръжение в Гърция и Кипър. Припомняме, че Гърция е самобитен ВЕИ първенец на Балканите.
За първи път в Гърция: ВЕИ покриха 100% от потреблението на ток
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР